Tal med din læge, hvis du oplever bivirkninger af kolesterolsænkende medicin

Af Lene Jæger Klausen

 

tort set alle medicinske behandlinger kan give bivirkninger – det gælder også for den medicin, som hjælper dig med at sænke dit kolesterol. Den mest udbredte medicinske behandling er de såkaldte statiner, som ca. 600.000 danskere får ordineret. Statiner giver sjældent giver store bivirkninger, men for nogle kan det give bivirkninger som muskelsmerter, udslæt eller fordøjelsesbesvær.

Som regel er bivirkningerne til at leve med og forbigående, men en mindre del af patienterne oplever vedvarende gener. Der kan være en øget risiko for bivirkninger, hvis du tager flere forskellige former for medicin, men generelt kan det være svært for din læge at forudse, om en konkret behandling giver dig bivirkninger. Derfor er det vigtigt, at du taler med din læge om bivirkninger, bekymringer og alternative behandlingsmuligheder. Du bør aldrig stoppe en behandling, din læge har ordineret, uden at fortælle det til lægen først.

Sådan gør du det nemmere for din læge at hjælpe dig med bivirkninger

Nogle patienter er bekymrede for, at lægen kan hjælpe med bivirkninger, men oplever du bivirkninger i en grad, der påvirker din livskvalitet, er det altid værd at tale med din læge om, hvad du oplever, og undersøge, om der er alternativer. Det bedste alternativ er ikke altid en anden behandling, men kan også være en anden dosis eller en anden måde at tage din medicin på.

For at få den bedste rådgivning, kan du med fordel give din læge konkrete eksempler fra din hverdag. Før gerne dagbog i 2-3 uger, hvor du noterer tidspunkter sammen med dit indtag af både mad og medicin, fysisk aktivitet og din oplevelse af bivirkninger. Noter gerne sammen med registreringerne styrken af de oplevede bivirkninger – eksempelvis på en skala fra 1-10.

Jo mere viden, du kan give din læge, jo bedre vejledning kan din læge give dig. Det vil også gøre det nemmere for dig at overveje, om den positive effekt af behandlingen er større end bivirkningerne, hvis din læge ikke kan tilbyde en anden behandling.     

Hvorfor skal jeg tage min medicin som aftalt?

Er dit kolesterolniveau for højt, betyder det, at du har så meget fedt i blodet, at det kan sætte sig som aflejringer i blodårerne. Passagen, som blodet skal presses igennem for at bringe ilt og næring ud til alle kroppens celler, bliver gradvist mindre i takt med, at der sætter sig mere og mere fedt på indersiden af blodårerne. Det fører til, at dit hjerte skal pumpe med en højere kraft, for at få presset blodet hurtigt nok rundt i kroppen. Typisk kan du ikke mærke, at du har forsnævringer i dine blodårer, eller at dit hjerte er på overarbejde for at pumpe blodet rundt, men din læge kan måle det. Fedtet i blodet kan med tiden samle sig, så det lukker helt af for blodgennemstrømningen, eller klumper kan rive sig løs og sætte sig som en prop, der lukker helt af for blodet i en anden del af kroppen – fx hjernen, hvor der er mange små blodkar.

Selvom ud ikke kan mærke, at dit kolesterolniveau eller blodtryk er forhøjet, er det vigtigt at behandle det, hvis du vil mindske risikoen for langt mere alvorlige helbredsproblemer, som eksempelvis hjertesygdomme og blodpropper.  

Er du motiveret for at sænke dit kolesterolniveau gennem sundere kost og mere motion, er det rigtig godt – men det er ikke altid nok med en sundere livsstil. Hvis du læge vurderer, at du har behov for det, vil hun eller han anbefale dig kolesterolsænkende medicin som supplement til din egen indsats med kost, motion og evt. et rygestop hvis du ryger. Hvis du ikke ønsker at tage medicinen, er det en god idé at gøre din læge opmærksom på det, så din læge kan følge din sundhedstilstand ud fra de rette forudsætninger.

 

 


Hvem er KiAP?

KiAP er en sammentrækning af Kvalitet i Almen Praksis. Det er et samarbejde mellem praktiserende læger (PLO), Danske Regioner og Kommunernes Landsforening om at udvikle og kvalitetssikre patienters behandling i den almene praksis. Forløbsplan.dk er i den forbindelse en fælles platform, som sikrer patienter og læger overblik over behandling og udvikling af sundhed, sygdom og symptomer.

Kontakt
KiAP - Kvalitet i Almen Praksis
Thomas B. Thriges Gade 48
Opgang E, 1. sal
5000 Odense C
www.kiap.dk

Datasikkerhed

Teknisk support
Telefon: 7196 8844
E-mail: support@kiap.dk