Sænk blodtrykket med mindre salt i maden

Af Lene Jæger Klausen

 

En kvart teske. Det er ikke meget, men det er faktisk alt hvad du har brug for, når det gælder salt. Ifølge de officielle anbefalinger kan du med sindsro spise op til 5-6 gram om dagen.

Problemet er dog, at langt de fleste af os spiser langt mere end det – man regner med, at 9 ud af 10 danskere får for meget salt.

Salt binder væske. Når du indtager for meget salt, ophober du ekstra væske i kroppen. Væsken vil blandt andet være i blodet, og vil derfor øge trykket i blodårerne samtidig med, at det øger belastningen på hjertet, som pumper blodet rundt i kroppen. Salt slider på den måde på kroppen.

Derudover øger det høje blodtryk aflejringer af fedt i blodårerne, som betyder, at blodet har mindre plads at passerer gennem kroppen på, hvilket igen øger blodtrykket.

Der er derfor flere gode grunde til at mindske indholdet af salt – særligt hvis du allerede har fået konstateret forhøjet blodtryk.

Mindre salt giver mange gevinster

I et projekt udført af Københavns Universitet blev effekterne af at spise mindre salt undersøgt. 89 familier deltog, og resultaterne viste, at selv en mindre reduktion i indtaget af salt havde flere gavnlige effekter.

Blandt andet kunne forskerne måle en reduktion i stresshormoner, blodtryk og kolesterol hos deltagere, der havde mindsket deres indtag af salt med gennemsnitligt 0,8 gram. Blandt de deltagere, der havde reduceret indtaget af salt yderligere, var der derudover også en gavnlig effekt på fedtprocenten.

Mad uden salt lyder måske umiddelbart som en trist affære, men faktisk viser forskning, at det kun er en myte og et spørgsmål om tilvænning.

- Flere tidligere studier har vist, at saltindholdet i fødevarer kan sænkes betydeligt, uden at forbrugerne oplever en forskel, fortalte hjerteforsker Ulla Toft, professor ved Københavns Universitet og forskningsleder på Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse til Hjerteforeningen i forbindelse med forskningsresultaterne.

 

 


Hvem er KiAP?

KiAP er en sammentrækning af Kvalitet i Almen Praksis. Det er et samarbejde mellem praktiserende læger (PLO), Danske Regioner og Kommunernes Landsforening om at udvikle og kvalitetssikre patienters behandling i den almene praksis. Forløbsplan.dk er i den forbindelse en fælles platform, som sikrer patienter og læger overblik over behandling og udvikling af sundhed, sygdom og symptomer.

Kontakt
KiAP - Kvalitet i Almen Praksis
Thomas B. Thriges Gade 48
Opgang E, 1. sal
5000 Odense C
www.kiap.dk

Datasikkerhed

Teknisk support
Telefon: 7196 8844
E-mail: support@kiap.dk