Sundhedsmappen lukker i efteråret 2024, men adgangen til dine sundhedsdata bevares via sundhed.dk. Du kan allerede nu se din Forløbsplan på Sundhedsjournalen

Sænk blodtrykket uden at blive forpustet

Af Lene Jæger Klausen

 

Hører du til blandt den halvdel af Danmarks befolkning, som motionerer for lidt? Eller måske kan du endda genkende dig selv i den store gruppe, som stort set ikke er fysisk aktiv overhovedet? Har du det sådan, kan det være, du synes, det virker uoverskueligt at komme i gang med at motionere for at regulere dit blodtryk og dermed mindske dit behov for medicin. Ikke desto mindre er fysisk aktivitet en vigtig faktor i en sund livsstil, og fysisk aktivitet har stor betydning i forhold til at forebygge flere og andre sygdomme med tiden. Der er derfor mange gode grunde til at komme i gang. Men du behøver ikke at lægge ud med løbeture og fitnesstimer.

Tværtimod viser forskning, at statiske øvelser har den bedste effekt på regulering af blodtrykket. Statiske øvelser er øvelser, hvor du holder kroppen stille i en krævende position, så du kan mærke musklerne arbejde. Hvis du søger på nettet efter ”statiske øvelser” eller ”isometriske øvelser”, som de også kaldes, kommer der hurtigt flere eksempler frem. Her skal du især holde øje med vejledninger til ”planken” og ”wall sit”, da det er de øvelser, som har vist sig at være særligt velegnede til at regulere blodtrykket.

5 fordele ved at begynde din sunde livsstil med statiske øvelser:

  1. Først og fremmest har forskning vist, at øvelserne ”planken” og ”wall sit” er de mest effektive – også mere effektive end løb og almindelig fitness – når det kommer til at regulere blodtrykket.
  2. Du får en positiv og målbar effekt allerede ved 3 ugentlige træninger med 8 minutters aktiv træning. Forskerne fandt en god positiv effekt ved personer, som udførte øvelserne 4 gange a 2 minutters varighed med en pause på 1-4 minutter mellem hver øvelse. Det vil sige, at du kan være helt færdig på 15 minutter. Det er så lidt, at det burde være til at passe ind i de fleste liv – også selvom du har arbejde, familie og fritidsinteresser, du skal passe.
  3. Øvelserne kan laves (næsten) hvor som helst og kræver ikke noget særligt udstyr. Det er derfor nemt at holde fast i din nye, sunde vane – også selvom du skal på ferie eller forretningsrejse, ligesom de kan laves foran fjernsynet om aftenen, hvis det er det, der passer bedst ind i din hverdag. Med kun 8 aktive minutter kan du sagtens tillade dig at udføre øvelserne i dit almindelige tøj, og du kan vente med at bade.  
  4. Er du ikke vant til at blive forpustet, kan det opleves ubehageligt. Når du vælger de statiske øvelser, vil du kunne mærke, at din krop arbejder, og du vil måske også opleve, at der springer en smule sved frem, men fordi du holder kroppen i ro, slipper du for at skulle vænne dig til også at være forpustet oven i alt det andet.
  5. Hvis du har ønsker eller ambitioner om komme i gang med andre former for motion, kan stabilitetsøvelserne være med til at mindske risikoen for skader. Når du skal holde kroppen stille i de krævende positioner, får du både aktiveret de store muskelgrupper og de mange små muskler og led, som er med til at stabilisere hele kroppen. Det er især vigtigt, når du bevæger dig med høj fart, hvor en forkert bevægelse kan belaste led, sener og muskler.

Fælles for mange af de sygdomme, som rammer os, når vi kommer lidt op i årene, er, at vi har gode muligheder for at påvirke dem positivt gennem en livsstil bestående af sund kost, motion, ingen rygning og begrænset alkohol. Her på forløbsplan.dk kan du finde artikler og vejledninger til det hele, så du kan forebygge yderligere sygdomme og forværringer. Og husk, alt det gode du gør for dig selv og din sundhed, har en positiv effekt. Lidt er meget bedre end ingenting.   

 

 

 


Hvem er KiAP?

KiAP er en sammentrækning af Kvalitet i Almen Praksis. Det er et samarbejde mellem praktiserende læger (PLO), Danske Regioner og Kommunernes Landsforening om at udvikle og kvalitetssikre patienters behandling i den almene praksis. Forløbsplan.dk er i den forbindelse en fælles platform, som sikrer patienter og læger overblik over behandling og udvikling af sundhed, sygdom og symptomer.

Kontakt
KiAP - Kvalitet i Almen Praksis
Thomas B. Thriges Gade 48
Opgang E, 1. sal
5000 Odense C
www.kiap.dk

Datasikkerhed

Teknisk support
Telefon: 7196 8844
E-mail: support@kiap.dk