Åndenød

Af Bo Gandil Jakobsen

 

Når du ikke kan få vejret på grund af KOL, kan du opleve at blive angst. Mange tanker kan løbe gennem hovedet. Er det farligt, går det over, har jeg brug for hjælp? Det er en helt naturlig reaktion, når du oplever, at du ikke kan trække vejret fri.

Åndenød er meget sjældent farligt, når man har KOL. Det er meget ubehageligt, men ikke farligt. Tænk på, at når du motionerer, får du ofte også åndenød. Det vil gå over. 

Her er nogle gode råd, som kan hjælpe dig med at genvinde kontrollen over din vejrtrækning. 

  • Stå stille eller sæt dig ned og prøv at få ro over din vejrtrækning med dybe rolige vejrtrækninger - helt ned i maven.
  • Træk vejret dybt, stille og roligt ind gennem næsen og pust ud gennem munden med tilspidsede læber, som om du skal fløjte.
  • Læg hænderne på et bord, så du støtter dig til det.
  • Bliv ved, indtil du føler, at du har kontrol over din vejtrækning.
  • Er du bekymret eller angst, kan du sætte dig og lytte til noget dejlig musik. Det kan flytte fokus væk fra angsten og ubehaget.
  • Læg mærke til, hvornår du får åndenød, og planlæg hvornår du skal tage din medicin ud fra det.
  • Vurdér om du har brug for luftvejsudvidende inhalationsmedicin. Tal med din læge, hvis du ikke allerede har fået det ordineret. 
Det er en god idé at tale med dine pårørende om, hvordan du oplever det at have åndenød. I kan sammen finde ud af, hvordan de skal hjælpe dig, hvis du oplever åndenød. Nogle ønsker at være alene, mens andre finder tryghed i, at der er en anden person i nærheden. Det er vigtigt, at du fortæller dine omgivelser, hvad du foretrækker, så de kan gøre det rigtige.

 

 


Hvem er KiAP?

KiAP er en sammentrækning af Kvalitet i Almen Praksis. Det er et samarbejde mellem praktiserende læger (PLO), Danske Regioner og Kommunernes Landsforening om at udvikle og kvalitetssikre patienters behandling i den almene praksis. Forløbsplan.dk er i den forbindelse en fælles platform, som sikrer patienter og læger overblik over behandling og udvikling af sundhed, sygdom og symptomer.

Kontakt
KiAP - Kvalitet i Almen Praksis
Thomas B. Thriges Gade 48
Opgang E, 1. sal
5000 Odense C
www.kiap.dk

Datasikkerhed

Teknisk support
Telefon: 7196 8844
E-mail: support@kiap.dk