Sundhedsmappen lukker i efteråret 2024, men adgangen til dine sundhedsdata bevares via sundhed.dk. Du kan allerede nu se din Forløbsplan på Sundhedsjournalen

Kolesterol og type 2-diabetes

Af Henrik P. Rasmussen

 

Hvad er kolesterol?
Kolesterol er et naturligt fedtstof, der findes i blodet og i kroppens celler. Hvis du har en høj mængde kolesterol i blodet, kan det aflejres i karvæggen og give åreforkalkning. Åreforkalkning kan bevirke dårligt blodomløb i ben og fødder og give øget risiko for blodprop.

Type 2-diabetes og kolesterol
Både type 2-diabetes og kolesterol øger risiko for åreforkalkning. Der er derfor behov for, at du med type 2-diabetes har mindre kolesterol i blodet end mennesker uden diabetes. Det er med til at sikre en lav risiko for åreforkalkning og blodprop.

Det er derfor vigtigt, at du får målt dit kolesterol-niveau. Hvis du har for meget kolesterol i blodet, kan du sænke det ved at spise fedtfattig kost. Du kan også øge andelen af det sunde kolesterol i blodet ved at dyrke motion. Det er muligt at få medicin, der effektivt sænker kolesterol i blodet og dermed risikoen for åreforkalkning.

Typer af kolesterol
Det samlede kolesterol kaldes total-kolesterol og kan opdeles i 3 undergrupper, hvoraf de to kan give åreforkalkning:

  • HDL er er det sunde kolesterol, der ikke kan give åreforkalkning.
  • LDL er usundt kolesterol, der kan give åreforkalkning.
  • Triglycerider (TG) er usundt kolesterol, der kan give åreforkalkning.


Hvad må dit kolesteroltal være?
Hvis du har type 2-diabetes, er grænserne:

  • LDL under 2,5 mmol/l
  • TG under 2,6 mmol/l

Hvis du har type 2-diabetes og hjertekarsygdom, er grænserne:

  • LDL kolesterol under 1,8 mmol/l

 

 


Hvem er KiAP?

KiAP er en sammentrækning af Kvalitet i Almen Praksis. Det er et samarbejde mellem praktiserende læger (PLO), Danske Regioner og Kommunernes Landsforening om at udvikle og kvalitetssikre patienters behandling i den almene praksis. Forløbsplan.dk er i den forbindelse en fælles platform, som sikrer patienter og læger overblik over behandling og udvikling af sundhed, sygdom og symptomer.

Kontakt
KiAP - Kvalitet i Almen Praksis
Thomas B. Thriges Gade 48
Opgang E, 1. sal
5000 Odense C
www.kiap.dk

Datasikkerhed

Teknisk support
Telefon: 7196 8844
E-mail: support@kiap.dk