Behandlere du kan møde, når du lever med KOL

Af Bo Gandil Jakobsen

 

Når du lever med KOL, vil du ofte komme mere i kontakt med sundhedsvæsnet, og du vil ofte møde forskellige faggrupper i forbindelse med din KOL behandling. Her er et overblik. Det er ikke sikkert, at du møder dem alle.

Egen læge
Din egen læge vil følge dig hele tiden. Hvis du er i tvivl om noget i forbindelse med din behandling, er det hos din egen læge, du skal henvende dig. Normalt vil du komme til kontrol hos din læge hvert år. 

Sygeplejerske hos egen læge
Hos mange praktiserende læger vil der være en sygeplejerske, som tager sig af mennesker med KOL. Det kan derfor være, at nogle af kontrollerne vil være hos en sygeplejerske i lægehuset. 

Speciallæger
Nogle gange kan det være relevant, at man henvises til en specialist i lungesygdomme. Det kan eksempelvis være, at din egen læge skønner, at der er behov for nogle undersøgelser, som ikke kan foretages i lægehuset. Speciallægen kan også være med til at planlægge din videre behandling. 

Læge på ambulatoriet
Lægen du møder i ambulatoriet vil typisk være specialist i lungesygdomme. På ambulatoriet har de mulighed for at tilbyde mere specialiserede behandlinger og behandlingsforløb, hvis der er behov for det. 

Sygeplejerske på ambulatoriet
Ligesom i lægehuset er det ofte en sygeplejerske, som har mest kontakt med, hvis du er i et forløb på lungeambulatoriet. 

Træner ved sundhedscentret
Træneren vil du typisk møde, når du deltager i et sundhedstilbud om at leve godt med KOL gennem din kommune. Træneren viser øvelser til fysisk træning og øver dem igennem med dig og andre på hold. 

Rådgivere ved sundhedscentret
Kan være diætister, fysioterapeuter, socialrådgivere osv. De kan hjælpe dig med rådgivning ud fra dine behov i forbindelse med din KOL. Dem vil du typisk møde, når du deltager i et sundhedstilbud om at leve godt med KOL gennem din kommune. 

Hjælper i hjemmet
Du kan gennem din kommune få bevilget hjælpere til at komme at hjælpe dig i dit hjem. En hjælper kan også have opgaver i forbindelse med din KOL, for eksempel håndtering af iltapparat, hvis du bruger sådan et.

 

Relaterede artikler:

Kostråd
Det er dit liv med KOL

 


Hvem er KiAP?

KiAP er en sammentrækning af Kvalitet i Almen Praksis. Det er et samarbejde mellem praktiserende læger (PLO), Danske Regioner og Kommunernes Landsforening om at udvikle og kvalitetssikre patienters behandling i den almene praksis. Forløbsplan.dk er i den forbindelse en fælles platform, som sikrer patienter og læger overblik over behandling og udvikling af sundhed, sygdom og symptomer.

Kontakt
KiAP - Kvalitet i Almen Praksis
Thomas B. Thriges Gade 48
Opgang E, 1. sal
5000 Odense C
www.kiap.dk

Datasikkerhed

Teknisk support
Telefon: 7196 8844
E-mail: support@kiap.dk