Sundhedsmappen lukker i efteråret 2024, men adgangen til dine sundhedsdata bevares via sundhed.dk. Du kan allerede nu se din Forløbsplan på Sundhedsjournalen

Væsentlige tal for type 2-diabetes

Af Bo Gandil

 

Når du lever med type 2-diabetes - og ikke mindst, når du er til kontrol i dit lægehus - bliver der taget blod- og urinprøver, som resulterer i forskellige tal, der siger noget om, hvor godt din sygdom er behandlet.  

Her kommer en oversigt over de forskellige værdier og tal, du møder, når du har type 2-diabetes.

Blodsukker

Dit blodsukker måles via en blodprøve og giver et øjebliksbillede af, hvor meget sukker du har i blodet her og nu. Det er en prøve, du kan tage hjemme med dit eget apparat. 

Værdien kan svinge meget, alt efter om du har spist for nylig, og om du har været fysisk aktiv. Når du spiser, stiger blodsukkeret, da der så er mere brændstof - i form af sukker - til rådighed i blodet. Når du er fysisk aktiv, falder værdien.

Der er ikke noget normalområde, men blodsukkeret er højt, når værdien er over 10 mmol/l, og lavt når det er under 4 mmol/l. Det er typisk kun, hvis du bliver behandlet med insulin, at du skal måle dit blodsukker. 

Langtidsblodsukker (HbA1c)
Langtidsblodsukkeret måles ved hjælp af en blodprøve, som tages i lægehuset. Denne værdi giver et gennemsnittet for blodsukkeret over de seneste 3 måneder, og det bruges blandt andet til at stille diagnosen type 2-diabetes, men det bruges også til at vurdere, om behandlingen af din type 2 diabetes fungerer tilfredsstillende.

Normalværdien for langtidsblodsukkeret er under 48 mmol/mol.

Jo højere værdi, jo større risiko for følgesygdomme. Men der kan være andre mål for din behandling baseret på dine individuelle behov, din historik og evt. andre sygdomme. Derfor skal du sammen med dit lægehus aftale, hvilken værdi for langtidsblodsukkeret der er målet for din behandling.

Albumin/kreatinin-ratio
Dette måles i en urinprøve, hvor man måler på mængden af protein (eller æggehvidestoffer, som det også kaldes) i urinen. Nyrerne bliver utætte og lækker protein, hvis blodsukkeret eller blodtrykket er for højt i lang tid. Det kan du ikke selv mærke, men det kan altså afsløres ved hjælp af denne urinprøve og behandling kan igangsættes efter behov. 
 
Stigende værdi er tegn på tidlig nyresygdom og/eller hjertesygdom. Værdien skal være under 30mg/g.

GFR
GFR måles også gennem en blodprøve, og den siger også noget om nyrefunktionen. Her er vurderingen jo højere værdi, jo bedre nyrefunktion.
Normalværdien er over 60. Nyrerne har dog en meget stor reservekapacitet, så selv hvis værdien er lavere end 60, klarer nyrerne sig ok. Men når GFR falder, holder personalet i lægehuset ekstra øje med værdien for at sikre sig, at behandlingen af din diabetes er så god som muligt.

Natrium (Na) og kalium (K)
Dette er endnu en blodprøve. Der viser væskebalancen i kroppen, hvilket igen hænger sammen med nyrernes funktion. Nyrerne bliver påvirkede af visse typer af medicin, som du kan blive behandlet med for type 2 diabetes og blodtryk, derfor er det væsentligt at få taget denne prøve.

Specielt kalium skal være indenfor et normalområde på 3,5 -4,6 mmol/l.

Natrium skal normalt ligge indenfor 137-144mmol/l.

Kolesterol (LDL) 
Kolesterol er betegnelsen for det fedt, som naturligt findes i blodet. Det måles gennem en blodprøve.

Kolesterol bruges som byggesten til nogle af vores hormoner. Men kolesterol påvirker også vores blodkar, som kalker til, hvis niveauet i blodet er højt. Hvis kolesterol sætter sig i karvæggen, kaldes det åreforkalkning.

Der findes flere slags kolesterol.

Det, der betyder noget for type 2-diabetes, kaldes LDL ("den Lede"). Kolesterolværdien skal helst være lav. Hvis du bortset fra din type 2-diabetes iøvrigt er sund og rask, skal LDL være under 2,5.

Blodtryk 
Blodtrykket er det tryk, der er inde i blodårene. Ligesom du kan have tryk på vandet i en vandslange, så er der også tryk på blodet i dine blodårer eller blodkar, som de ofte kaldes af læger og andre sundhedsfaglige.
 

Ved blodtryksmåling fremkommer to værdier. Den høje værdi er trykket i blodårene, når hjertet pumper blodet ud i kroppen. Den lave værdi er trykket i blodårene, når hjertet holder pause mellem hjerteslagene.

Er trykket for højt slider det mere på systemet. Blandt andet stiger risikoen for forkalkning i blodårerne, hvilket øger risikoen for at få en blodprop, dårligt hjerte og nedsat funktion af nyrerne.

Hvis du i øvrigt er sund og rask og har type 2-diabetes, skal blodtrykket være under 130/80 mm Hg.

 

 


Hvem er KiAP?

KiAP er en sammentrækning af Kvalitet i Almen Praksis. Det er et samarbejde mellem praktiserende læger (PLO), Danske Regioner og Kommunernes Landsforening om at udvikle og kvalitetssikre patienters behandling i den almene praksis. Forløbsplan.dk er i den forbindelse en fælles platform, som sikrer patienter og læger overblik over behandling og udvikling af sundhed, sygdom og symptomer.

Kontakt
KiAP - Kvalitet i Almen Praksis
Thomas B. Thriges Gade 48
Opgang E, 1. sal
5000 Odense C
www.kiap.dk

Datasikkerhed

Teknisk support
Telefon: 7196 8844
E-mail: support@kiap.dk