Hvordan behandler man forhøjet blodtryk?

Af Palle Mark Christensen

 

Har du forhøjet blodtryk, kan det behandles ved at ændre din livsstil, så den bliver mere sund. Nogle gange kan det også være nødvendigt at supplere livsstilsændringerne med medicin, der sænker blodtrykket.

Hvis du har fået konstateret forhøjet blodtryk, bør du tal med din praktiserende læge om, hvordan du skal behandle det. 

Livsstil
Højt blodtryk er en af flere faktorer, der øger risikoen for at få hjerte-kar-sygdom. Hvis man har højt blodtryk uden andre risikofaktorer, er der mindre risiko for komplikationer. Det er summen af risikofaktorer, som er afgørende for din risiko for hjertekarsygdomme. 
 
Du kan selv påvirke flere af risikofaktorerne:

Rygning - Ryger du, er et rygestop, det vigtigste du kan gøre for at reducere din risikoen
Vægttab - Er du overvægtig, vil det mindske risikoen for hjertekarsygdomme og sænke dit blodtryk, hvis du taber dig
Motion - Hvis du er fysisk aktiv hver dag, reducerer det din risiko, og du sænker samtidig dit blodtryk
Stress - Stress udgør også en sundhedsrisiko, Omlægger du din livsstil, så du stresser mindre, er det også gavnligt for din sundhed
Kost - Spis sund mad. Det vil sige rigeligt med grøntsager og frugt, mindre kalorierig og fed mad. Vær tilbageholdende med indtag af salt og lakrids
Alkohol - Drik højst 2 genstande dagligt

Medicin:
Det vigtigste, du kan gøre, er, at sørge for at leve et sundt liv. Men det er ikke altid nok. Kontakt din egen læge og får yderligere råd om det at leve med forhøjet blodtryk - og hvis blodtrykket holder sig højt på trods af din egen indsats, vil lægen overveje, om du bør starte på medicin, der sænker blodtrykket.

 

 


Hvem er KiAP?

KiAP er en sammentrækning af Kvalitet i Almen Praksis. Det er et samarbejde mellem praktiserende læger (PLO), Danske Regioner og Kommunernes Landsforening om at udvikle og kvalitetssikre patienters behandling i den almene praksis. Forløbsplan.dk er i den forbindelse en fælles platform, som sikrer patienter og læger overblik over behandling og udvikling af sundhed, sygdom og symptomer.

Kontakt
KiAP - Kvalitet i Almen Praksis
Thomas B. Thriges Gade 48
Opgang E, 1. sal
5000 Odense C
www.kiap.dk

Datasikkerhed

Teknisk support
Telefon: 7196 8844
E-mail: support@kiap.dk