Sundhedsmappen lukker i efteråret 2024, men adgangen til dine sundhedsdata bevares via sundhed.dk. Du kan allerede nu se din Forløbsplan på Sundhedsjournalen

Hvad betyder kost og kosttilskud for din sundhed?

Af Henrik Rasmussen

 

Din kost og eventuelle kosttilskud har stor betydning for din hjertesundhed. Det giver derfor god mening at du er opmærksom på, hvad du indtager.

Generelt er der ikke nogen fordele ved at indtage særlige kosttilskud. Alt det, din krop har brug for, kan du lige så godt indtage gennem en sund og varrieret kost. Faktiske er det ofte bedre at få dine næringsstoffer gennem sunde madvaner.

Kosttilskud bør derfor primært have en plads i din kost, hvis du spiser ensartet, eller følger en særlig diæt, som udelukker visse fødevarer og fødevaregrupper. Det kan eksempelvis være, fordi du er vegetar, har intolerance eller overfølsomhed over for visse fødevarer eller lignende.

Hjertesund kost
I forhold til din hjertesundhed er det især værd at være opmærksom på de fødevarer, som påvirker dit blodtryk og kolesterolniveau - ingen af delene må blive for høje. Overordnet handler det primært om, at have fokus på at undgå overvægt og et højt indhold af fedt fra firbenede dyr i kosten. 

Overvægt øger både belastningen på hjertekarsystemet og øger risikoen for åreforkalkning. Højt indhold af fedt fra firbenede dyr i kosten øger niveauet af LDL-kolesterol - "det lede kolestrol" - i blodårerne, hvilket igen øger risikoen for åreforkalkning. 

Kostens sammensætning

Grundlæggende består din kost af tre overordnede energikilder: Kulhydrater, fedt og protein. 

Kulhydrat:
De sundeste kulhydrater kommer i form af kostfibre, som findes i fuldkornsprodukter, frugt, nødder, grøntsager, kartofler, frø og kerner.

Kostfibre giver et mere stabilt blodsukker og en længere mæthedsfornemmelse, hvilket bidrager til, at du undgår overvægt og hjertesygdomme.

Sukker, der findes i slik, is, kager og sodavand, giver også kulhydrater, men her er opbygningen af kulhydraterne meget anderledes. Kulhydrater fra sukker, slik, is, kager og lignende bidrager til et ustabilt blodsukker og en kortvarig mæthedsfornemmelse, hvilket ikke er sundt for dit hjerte eller din generelle sundhed. 

Fedt: 
Kroppen har brug for fedt til flere vigtige funktioner og processer. Men det er ikke lige meget, hvor fedtet kommer fra. Det sundeste fedt er flerumættede fedtsyrer. Det er det fedt, som findes i planter og fisk. Det er derfor sundt for dit hjerte, at du spiser nødder, advocado, mandler, olivenolie og rapsolie.

Spiser du fede oste, fede mælkeprodukter, fedt fra firbenede dyr eller fedt fra friturestegning, får du i stedet usundt fedt, som øger risikoen for overvægt og hjertesygdomme.

Protein:
Protein er kroppens byggesten og bidrager både til et stabilt blodsukker og en langvarig mæthedsfornemmelse. Gode proteinholdige fødevarer er magert kød, fisk, fjerkræ, æg, fedtfattige mælkeprodukter og sojaprodukter.
 

 

 


Hvem er KiAP?

KiAP er en sammentrækning af Kvalitet i Almen Praksis. Det er et samarbejde mellem praktiserende læger (PLO), Danske Regioner og Kommunernes Landsforening om at udvikle og kvalitetssikre patienters behandling i den almene praksis. Forløbsplan.dk er i den forbindelse en fælles platform, som sikrer patienter og læger overblik over behandling og udvikling af sundhed, sygdom og symptomer.

Kontakt
KiAP - Kvalitet i Almen Praksis
Thomas B. Thriges Gade 48
Opgang E, 1. sal
5000 Odense C
www.kiap.dk

Datasikkerhed

Teknisk support
Telefon: 7196 8844
E-mail: support@kiap.dk