KOL skal opdages tidligt

Af Henrik Rasmussen

 

Omkring 320.000 personer har KOL i Danmark. Men omtrent halvdelen ved det ikke, fordi de aldrig er blevet undersøgt. Der er kun ca. 100.000 personer, der er i behandling for KOL, og ca. 50.000 personer har svær KOL.

 

KOL er altså ikke bare KOL - og selvom du får konstateret KOL, er det ikke sikkert, at du skal i medicinsk behandling. 

 

Når du kan have KOL uden at vide det, kan det være fordi dine symptomer er så små og få, at du ikke har lagt mærke til det. Men der er også en stor gruppe, som ikke går til læge, fordi de er bange for at få en diagnose eller få at vide, at de bør stoppe med at ryge. 

 

En sygdom som KOL går dog ikke væk, og selv om du ikke ønsker at holde op med at ryge, kan der være andre ting, du kan gøre, som kan hjælpe dig med at leve bedre med sygdommen. Derfor er det vigtigt at blive undersøgt, hvis du oplever, at noget er anderledes.

 

Symptomer på KOL

De hyppigste symptomer på KOL er åndenød, hoste og hyppige luftvejsinfektioner. Det er symptomer, der udvikler sig ganske langsomt, og det kan derfor være svært at opdage. Måske oplever du, at du ikke længere kan gå op ad trappen uden at blive forpustet. Måske er du begyndt at hoste om morgenen, når du står op, eller måske tager det lidt længere tid at komme sig over en forkølelse.

 

Hvis du har ét eller flere af disse symptomer, er 40 år eller ældre, og har du røget i mange år, bør du undersøges for KOL. Det gør du ved at bestille en tid i dit lægehus til en lungefunktionsundersøgelse. Her kan man se, om du har KOL og sammen med dig aftale, hvilken behandling der passer til dig.

 

Du tænker måske, at det ikke er så vigtigt at blive undersøgt, hvis du har få symptomer, men det er eu udbredt misforståelse. Det er vigtigt at få stillet diagnosen, da det kan have stor betydning for, hvordan din lungefunktion udvikler sig.

 

Dit lægehus er til for dig

Dit lægehus er til for at hjælpe dig med at have god livskvalitet i mange år.

 

Når det handler om KOL, er et rygestop det bedste, du kan gøre, hvis du ryger. Det er der gode muligheder for at få hjælp til, så chancen for at lykkes med rygestop bliver så god som mulig. Motion, sund kost og supplerende behandling og kontrol i dit lægehus kan også hjælpe dig med at leve så godt med KOL som muligt.

 

 


Hvem er KiAP?

KiAP er en sammentrækning af Kvalitet i Almen Praksis. Det er et samarbejde mellem praktiserende læger (PLO), Danske Regioner og Kommunernes Landsforening om at udvikle og kvalitetssikre patienters behandling i den almene praksis. Forløbsplan.dk er i den forbindelse en fælles platform, som sikrer patienter og læger overblik over behandling og udvikling af sundhed, sygdom og symptomer.

Kontakt
KiAP - Kvalitet i Almen Praksis
Thomas B. Thriges Gade 48
Opgang E, 1. sal
5000 Odense C
www.kiap.dk

Datasikkerhed

Teknisk support
Telefon: 7196 8844
E-mail: support@kiap.dk