Sundhedsmappen lukker i efteråret 2024, men adgangen til dine sundhedsdata bevares via sundhed.dk. Du kan allerede nu se din Forløbsplan på Sundhedsjournalen

Remission af type 2-diabetes – Næsten som et liv uden diabetes

Af Lene Jæger Klausen

 

Drømmer du dig nogle gange tilbage til et liv uden type 2-diabetes og medicin? Så er der et nyt håb for dig. Forskning viser, at mennesker med type 2-diabetes har mulighed for at opnå ”remission”. Remission af type 2-diabetes er en betegnelse for, at sygdommen kommer under så meget kontrol, at du kan leve et liv uden medicin og uden symptomer på type 2-diabetes.

For at man kan sige, at man har opnået remission af type 2-diabetes, skal man uden medicin have stabiliseret sit langtidsblodsukker i mindst 3 måneder til et niveau ikke-diabetikere, hvilket i praksis vil sige til 47 mmol/mol eller derunder.   

Vægttab, motion og sund kost er vejen frem

Det er formentligt ikke muligt for alle med type 2-diabetes at opnå remission. I et forsøg i almen praksis lykkedes det næsten halvdelen af deltagerne at opnå remission efter et intensivt vægttabsforløb. En del af forskningen tyder på, at man har de bedste chancer for remission i de første 6 år efter, man har fået konstateret sygdommen. Uanset om man lykkes helt eller delvist, kan man dog glæde sig over, at vejen til remission er gavnlig for alle med type 2-diabetes.

For at opnå remission skal du især sætte fokus på tre faktorer: Vægttab, motion og sund kost.

Et stort vægttab lader til at være den mest effektive faktor for at opnå remission. Forskningen peger på, at hvis du er overvægtig, så vil et vægttab på 10-15 %, umiddelbart efter du har fået stillet diagnosen, øge din sandsynlighed for at opnå remission. Er du normalvægtig, skal du generelt ikke forsøge at opnå et stort vægttab, men i stedet være opmærksom på, om du kan have fedt omkring organerne. Som tommelfingerregel skal kvinder have et taljemål under 80 cm og mænd et taljemål under 94 cm. Har du en talje under de angivne mål, har du formentligt ikke sygdomsfremkaldende fedt omkring organerne.  

Udover et stort vægttab, har du behov for at motionere regelmæssigt og spise en sund kost, som ikke skaber store udsving i blodsukkeret. Det vil kort sagt sige, at du skal spise groft, grønt, varieret, sukkerfrit og med sunde fedtstoffer fra planter og fisk.

Vil du opnå remission?

Vil du prøve at opnå remission, kan du med fordel tale med din behandler, inden du går i gang. Dels kan der være særlige forhold, som betyder noget for din sundhed, og dels kan der være behov for at regulere din medicinsammensætning eller dosis. Din læge vil også kunne hjælpe dig med at finde ud af, hvad der især vil være vigtigt for dig, hvis du skal forsøge at opnå remission – eksempelvis er et stort vægttab generelt ikke noget, der anbefales til gravide, ammende eller normalvægtige, så er du i én af de grupper, skal du formentligt fokusere på noget andet end vægttab i din stræben efter remission. Hvis du er normalvægtig, kan din læge hjælpe dig med at vurdere, om du kan have for meget fedt omkring organerne, så du i stedet skal fokusere på at nedbringe det.

Tænk langsigtet

Uanset om du ønsker at opnå remission af din type 2-diabetes, eller du ”bare” ønsker at gøre noget godt for din sundhed og mindske risikoen for følgesygdomme og forværringer, kan du med fordel tænke langsigtet, når du planlægger din indsats.

En vedvarende indsats er vigtig for at kunne fastholde remission og alle de andre sundhedsmæssige fordele.

For nogle kan det være motiverende at indlede en livsstilsomlægning med en striks kur, der giver hurtige resultater, og derefter følge det op af nogle mere generelle livsstilsændringer. For andre vil en stram kur slide så meget på motivationen, at de ender med at tage det hele på igen – og måske endda mere til – efter kuren.

Brug gerne dine personlige erfaringer fra tidligere til at lægge en langsigtet og solid plan for en sundere livsstil. Du kan også tale med din læge eller diabetessygeplejerske om deres erfaringer og anbefalinger. Uanset om du lykkes med at opnå remission eller ej, vil en vedvarende sundere livsstil gavne dig.  

Remission er ikke det samme som sygdomsfri

Remission af type 2-diabetes kan næsten lyde som et liv helt uden type 2-diabetes, men sådan er det desværre ikke helt. Selvom dit langtidsblodsukker er 47 mmol/mol eller derunder, vil du formentligt stadig bære sygdommen i dig, og den vil kunne udvikle sig til at blive medicinkrævende igen. I øjeblikket er der usikkerhed om, hvor lang tid det er muligt at fastholde en remission af type-2 diabetes. Der er set eksempler på op til 15 år, men der er også mange, som kun opnår remission i kortere tid.

Alder, vægtøgning og andre ting, der påvirker din bugspytkirtel, kan betyde at sygdommen igen bliver medicinkrævende, og du kan derfor med fordel få kontrolleret dit langtidsblodsukker hos lægen med passende mellemrum.

 

 


Hvem er KiAP?

KiAP er en sammentrækning af Kvalitet i Almen Praksis. Det er et samarbejde mellem praktiserende læger (PLO), Danske Regioner og Kommunernes Landsforening om at udvikle og kvalitetssikre patienters behandling i den almene praksis. Forløbsplan.dk er i den forbindelse en fælles platform, som sikrer patienter og læger overblik over behandling og udvikling af sundhed, sygdom og symptomer.

Kontakt
KiAP - Kvalitet i Almen Praksis
Thomas B. Thriges Gade 48
Opgang E, 1. sal
5000 Odense C
www.kiap.dk

Datasikkerhed

Teknisk support
Telefon: 7196 8844
E-mail: support@kiap.dk