Sundhedsmappen lukker i efteråret 2024, men adgangen til dine sundhedsdata bevares via sundhed.dk. Du kan allerede nu se din Forløbsplan på Sundhedsjournalen

Hvorfor udvikler nogle type 2-diabetes?

Af Lene Jæger Klausen

 

Mange, der får konstateret en kronisk sygdom, vil på et eller andet tidspunkt spørge sig selv: ”Hvorfor lige mig?”. Når sygdommen er type 2 diabetes er det ofte svært at komme med et entydigt svar. For selvom vi ved at faktorer som:

·         Overvægt

·         Stillesiddende livsstil

·         Særlige gener

·         Høj alder

Øger risikoen for, at man får diagnosticeret type 2-diabetes, så er der også mennesker, som lever med flere risikofaktorer, som ikke bliver ramt af sygdommen – ligesom der er mennesker med kun få risikofaktorer der får konstateret type 2-diabetes.

Komplicerede sammenhænge gør det svært at pege på én grund

Hvis du vejer mindre end din søster og motionerer mere end din partner, kan det være synes uretfærdigt og tilfældigt, at det lige er dig, der får konstateret type 2-diabetes. Når det ikke er muligt at afgøre, hvorfor det lige præcis er dig, der har udviklet sygdommen, er det fordi type 2-diabetes udløses af et kompliceret samspil mellem vores genetiske arvemateriale og vores livsstil og miljø.

For at du kan udvikle type 2-diabetes, skal du være genetisk disponeret for sygdommen. Mennesker kan så være mere eller mindre disponerede. Jo mere disponeret du er, jo større er sandsynligheden for, at du vil udvikle sygdommen. Du kan forestille dig, at alle mennesker, som er disponeret for type 2-diabetes bliver født med et tomt glas i hånden. Når du går gennem livet, vil der dryppe vand i glasset, og på et eller andet tidspunkt vil glasset – hvis du lever længe nok – flyde over og sygdommen vil bryde igennem. Er du meget disponeret for type 2-diabetes, er dit glas lille. Er disponeringen lille, er dit glas stort. Udfordringen er, at ingen af os ved, hvor stort vores glas er i udgangspunktet.

Ingen af os kan leve et liv, hvor der slet ikke drypper vand i glasset. Men vi kan mindske størrelsen og hyppigheden af dråberne ved at være opmærksom på at spise sundt og grønt – ligesom vi vil kunne få dråber til at fordampe ved at motionere regelmæssigt.

Du vil altså kunne møde mennesker, som er meget overvægtige og lever et meget stillesiddende liv, uden de får sygdommen, mens der også findes mennesker, som er normalvægtige eller kun let overvægtige, der alligevel får konstateret sygdommen.

Derfor vil din læge heller ikke kunne give dig et entydigt svar på, hvorfor lige præcis du – fremfor din søster eller partner – har udviklet sygdommen. Men din læge og sygeplejerske i dit lægehus kan hjælpe dig med at finde ud af, hvilke dele af din livsstil, du kan arbejde med, så der drypper mindre vand i glasset. Når du har udviklet type 2-diabetes, vil du altid have sygdommen, men når du søger for, at der ikke drypper for meget vand i dit glas, vil du kunne bremse følgesygdomme og skavanker i at udvikle sig, så du kan leve godt med sygdommen i mange år.  

 

 


Hvem er KiAP?

KiAP er en sammentrækning af Kvalitet i Almen Praksis. Det er et samarbejde mellem praktiserende læger (PLO), Danske Regioner og Kommunernes Landsforening om at udvikle og kvalitetssikre patienters behandling i den almene praksis. Forløbsplan.dk er i den forbindelse en fælles platform, som sikrer patienter og læger overblik over behandling og udvikling af sundhed, sygdom og symptomer.

Kontakt
KiAP - Kvalitet i Almen Praksis
Thomas B. Thriges Gade 48
Opgang E, 1. sal
5000 Odense C
www.kiap.dk

Datasikkerhed

Teknisk support
Telefon: 7196 8844
E-mail: support@kiap.dk