Forside / Alle emner / Diabetes / Hverdagsliv
Livet med type 2-diabetes
Af Bo Gandil
Når du lever med type 2-diabetes, har det indflydelse på flere ting i livet og hverdagen. Du kan langt hen af vejen de samme ting, som mennesker uden sygdommen, men på nogle områder skal du justere dit liv.
Alkohol
Hvis du drikker alkohol, får du nemmere lavt blodsukker, da leveren nedbryder alkoholen frem for at levere sukker til blodet. Det kan gøre dig dårlig. Hus derfor at passe på dig selv:
- Hvis du har drukket mere end 5 genstande, så spis f.eks. en skive rugbrød med pålæg.
- Dans og/eller sex kombineret med alkohol sænker blodsukkeret yderligere. Så husk at spise før eller efter.
- Husk, at alkohol indeholder næsten lige så meget energi som fedt, så du skal også være opmærksom på, at dit blodsukker kan stige efterfølgende.
Sundhedsstyrelsens anbefalinger for maksimalt alkoholindtag er de samme som for alle andre - det vil sige maksimalt 7 genstande om ugen for kvinder og maksimalt 14 genstande om ugen for mænd.
Graviditet
Hvis du dom kvinde ønsker at blive gravid, så kontakt din læge og tal med ham eller hende om det. Det er nemlig vigtigt, at blodsukkeret er meget velreguleret, mens du er gravid. Når du er blevet gravid, følges du på sygehuset hele vejen igennem graviditeten for at sikre, at barnet har det godt.
Der er ingen særlige forholdsregler for mænd, som lever med type 2-diabetes og planlægger at blive far.
Familiens mad og type 2-diabetes
Den kost, du skal spise, når du har type 2-diabetes, er generelt sund og følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Hele familien kan derfor sagtens spise den samme mad.
Ramadan
Du kan godt gennemføre ramadanen, selv om du lever med type 2-diabetes, men det skal planlægges. Husk, at spise et måltid før solopgang og efter solnedgang. Vælg mad med langsomme kulhydrater og højt indhold af kostfibre (fuldkorn, brune ris, bønner, linser, frugt, grøntsager, salater). Hvis din sukkersyge er dårligt reguleret, skal du ikke faste. Tal gerne med personalet i dit lægehus forud for ramadanen, så du kan få gode råd og anbefalinger i forhold til din sygdom.
Sexuelle problemer
Der er heldigvis ingen begrænsninger i kærlighedslivet, men der kan komme nogle udfordringer.
Vær opmærksom på, at blodsukkeret kan falde, når du har sex, og at det derfor er en god ide at spise noget bagefter.
Hvis blodsukkeret er højt, kan det være sværere for manden at få rejsning. Senere i livet kan der komme egentlig rejsningsbesvær. Hos kvinden kan højt blodsukker betyde mere udflåd og svampeinfektioner, og det kan være svært at blive våd.
Tal med din læge om de problemer, der opstår, for der er ofte mulighed for at få hjælp.
Relaterede artikler:
Kom godt i gang med livsstilsændringer
Kostråd
Derfor skal du tale med dine nærmeste
Eksterne artikler: