Type 2-diabetes kort fortalt

Af Bo Gandil

 

En del af den mad vi spiser, bliver i kroppen omsat til energi i form af sukker. Sukker er vores brændstof til muskler, organer og hjerne. Det føres rundt med blodet. Sukkeret skal ud af blodet og ind i cellerne, hvor det kan bruges, og det sker ved hjælp af et stof, som hedder insulin. Inde i cellerne bliver sukkeret brugt til forbrænding eller oplagret til senere brug.

Når du har type 2-diabetes, virker insulinen ikke så godt, og sukkeret hober sig derfor op i blodet, og blodsukkeret stiger - du har forhøjet blodsukker.

Er blodsukkeret for højt, fungerer nyrerne som en overløbsventil, og sukker udskilles i urinen. Det kræver væske, og derfor tørster og tisser man meget, når man har for højt blodsukker.

Når nyrerne udskiller sukkeret i urinen, løser det dog ikke problemet med højt blodsukker, og det kan skade nyrerne. Derfor er det vigtigt at få behandlet type 2-diabetes. 

Højt blodsukker kombineret med forhøjet kolesterol og blodtryk
Hvis du har forhøjet kolesterol og blodtryk sammen med højt blodsukker, øger det risikoen for åreforkalkning og blodpropper. Når du har type 2-diabetes, får du derfor ofte både medicin for at sænke blodsukkersukker, kolesterol og blodtryk.

Sund kost og fysisk aktivitet
Når du spiser sundt, er fysisk aktivt og undlader at ryge, er du selv med til at sænke blodsukker, kolesterol og blodtryk, og dermed får du både mindre behov for medicin samt en sundere og stærkere krop.

 

 


Hvem er KiAP?

KiAP er en sammentrækning af Kvalitet i Almen Praksis. Det er et samarbejde mellem praktiserende læger (PLO), Danske Regioner og Kommunernes Landsforening om at udvikle og kvalitetssikre patienters behandling i den almene praksis. Forløbsplan.dk er i den forbindelse en fælles platform, som sikrer patienter og læger overblik over behandling og udvikling af sundhed, sygdom og symptomer.

Kontakt
KiAP - Kvalitet i Almen Praksis
Thomas B. Thriges Gade 48
Opgang E, 1. sal
5000 Odense C
www.kiap.dk

Datasikkerhed

Teknisk support
Telefon: 7196 8844
E-mail: support@kiap.dk