Sundhedsmappen lukker i efteråret 2024, men adgangen til dine sundhedsdata bevares via sundhed.dk. Du kan allerede nu se din Forløbsplan på Sundhedsjournalen

Hvilke behandlere møder jeg?

Af Henrik P. Rasmussen

 

Når du lever med type 2-diabetes, er der flere forskellige sundhedsfaglige behandlere, som kan hjælpe dig med at leve et godt liv med sygdommen. Dem vil du møde forskellige steder:

Lægehus: I dit lokale lægehus er det din egen læge og evt. en sygeplejerske, der følger udviklingen af din sygdom, anbefaler den rette behandling og evt. udskriver medicin, hvis du har behov for det. For at sikre en god behandling skal du jævnligt aflevere en urinprøve og en blodprøve samt have målt dit blodtryk. 


I lægehuset kan du få lavet en oversigt - en såkaldt forløbsplan - hvor du kan du se udviklingen i de målinger, der har betydning for din sygdom. Du kan også se vigtige aftaler, og hvilken medicin du får for type 2-diabetes.

I lægehuset kan du stille spørgsmål om type 2-diabetes, behandlingen og din medicin. Hvis din sygeplejerske eller læge ikke kan svare, så ved han eller hun, hvem der kan. 

Sundhedscenter: Din kommune har i sundhedscentret flere gratis tilbud dig, der lever med type 2-diabetes. Her kan du eksempelvis møde diætister, fysioterapeuter, sygeplejersker og psykologer. Tilbuddene og det faglige personale varierer fra kommune til kommune. Du kan selv kontakte sundhedscentret i din kommune og høre mere om de tilbud, der passer bedst til dig.

Øjenlæge: Type 2-diabetes kan påvirke øjnene. Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor, at du mindst én gang hvert andet år bestiller tid ved en øjenlæge. Det kræver i udgangspunktet ikke en henvisning fra dit lægehus, men hvis du oplever forandringer eller gener og har behov for at få en tid hurtigere, end øjenlægen umiddelbart kan tilbyde, kan du blive henvist fra lægehuset.

Fodterapeut: Type 2-diabetes kan påvirke fødderne. Sundhedsstyrelsen anbefaler derfor, at du går til fodterapeut mindst én gang om året. Få en henvisning til en fodterapeut fra lægehuset, så er der tilskud til behandlingen.

Influenzavaccination: Type 2-diabetes kan betyde dårligere modstandskraft mod influenza. Sundhedssyrelsen anbefaler derfor, at du hvert år mellem 1. oktober og 31. december får en influenzavaccination. Det er gratis. Spørg i dit lægehus eller på apoteket.  

 

 


Hvem er KiAP?

KiAP er en sammentrækning af Kvalitet i Almen Praksis. Det er et samarbejde mellem praktiserende læger (PLO), Danske Regioner og Kommunernes Landsforening om at udvikle og kvalitetssikre patienters behandling i den almene praksis. Forløbsplan.dk er i den forbindelse en fælles platform, som sikrer patienter og læger overblik over behandling og udvikling af sundhed, sygdom og symptomer.

Kontakt
KiAP - Kvalitet i Almen Praksis
Thomas B. Thriges Gade 48
Opgang E, 1. sal
5000 Odense C
www.kiap.dk

Datasikkerhed

Teknisk support
Telefon: 7196 8844
E-mail: support@kiap.dk